Oppfordrer flere til å bruke sykkelen også om vinteren

Fylkeskommunen oppfordrer nå flere innbyggere til å sykle også vinterstid. Med rett utstyr er det uproblematisk, og bra for folkehelse og miljøet.
Mange syklister parkerer sykkelen om vinteren, men hvorfor vil du ikke prøve sykkelen i vinter? Med rett utstyr kan det være en drøm å sykle om vinteren. Sykling bidrar også til bedre miljø, bedre helse og er i mange sammenhenger en effektiv transportmåte.
– Det er viktig gjøre sykkelen klar til vintersykling. Du bør sjekke at sykkelen er i god stand og at bremsene er gode. Du bør også kjøpe gode piggdekk til sykkelen og sjekke at du har tilstrekkelig med reflekser og lys, sier Stig Floberghagen, seniorrådgiver innen mobilitet i Innlandet fylkeskommune.
Det er mange meninger om piggdekk og avhenger av hvor du sykler.
– Uansett valg av piggdekk, vil veggrepet være bedre med enn uten pigger, sier Floberghagen.
Syklistenes landsforbund anbefaler minst 100 pigger per dekk om man sykler på godt brøyta vinterveger, minimum 200 pigger per dekk om en sykler på is og snø og rundt 300 pigger om en sykler i marka. Forskrift om krav til sykkel sier hva som gjelder for lys og refleks. Forskriften stiller krav om at sykler skal ha rød refleks bak og hvit eller gul refleks på begge sider av pedalene.
– Ved sykling i mørket skal sykkelen ha lykt foran med hvitt eller gult lys og lykt bak som gir rødt lys, forklarer Floberghagen.
Det er viktig å vaske sykkelen ofte og godt, og det er spesielt viktig etter sykling på veger som er saltet.
– Det er også viktig å smøre drivverk ved bruk av kuldebestandig olje. Dette kan for eksempel være teflonspray på flaske, sier Stig Floberghagen.
En økt andel gående og syklende vil bidra til bedre miljø, bedre folkehelse og triveligere lokalsamfunn.