Disse barna fikk opplæring i drone på Østvang: -Vi kan se nesten hele Løten, jo!

Forrige fredag fikk barna på kommunens sommerskole besøk av Kristian Karset Broen (23) fra KB Productions. Da sto syv timer med droneopplæring for tur.
Sommerskolen i Løten er godt i gang. Elevene som deltar har fått velge om å bli med på enten aktiv uke, kreativ uke, gårdsuke eller teknologiuke.
Teknologiuken har hatt base på Østvang skole. Der har en gruppe med kreative og nysgjerrige elever fått 3D-printet, designet og trykt egne t-skjorter og vesker, lagd raketter, prøvd seg på koding og kjemi, og etter mange dager sammen blitt en godt sammensveiset gjeng.
mittLØTEN fikk bli med elevene på droneopplæring på fredag. Da hadde Kristian Karset Broen kommet med flere droner som barna skulle få prøve å styre. Men først ventet et innledende dronekurs, samt en eksamen for å teste elevenes kunnskaper.
LES OGSÅ: Fisking, grilling og tur i skogen: Se hva disse barna gjorde på sommerskolen på torsdag

Det var en spent gjeng som hadde samlet seg på Østvang
Denne dagen var ni teknologiglade elever med på opplæringen i drone, blant dem Mathias Lilleøkseth Myhre, Sander Elias Strand-Larsen og Ludvik Holseth Westgårdsrønningen. Mathias skal starte i 6. klasse, mens Sander og Ludvik gjør seg klare til det siste året på barneskolen.
– Det har vært superkult å være med på denne uken, sier Mathias.
Han har bursdag om få dager, og det er en spesiell ting han ønsker seg: At han får bli med på sommerskolen også neste år.
– Jeg er veldig spent på å fly drone i dag. Jeg har en drone hjemme, men jeg aner ikke hvor den har blitt av… Tror nesten jeg må finne den igjen nå, for jeg har blitt litt forelsket i droner!
Ingen av guttene hadde flydd med drone før, og heller kunne de ikke mange droneregler.
– Bare det å holde kontrolleren til dronen kommer til å bli spennende, sier Sander.
Ludvik er enig.
– Vi har gjort mye morsomt denne uken, men jeg tror dette kommer til å bli et høydepunkt, humrer han.

Sjef av egen foto- og filmbedrift
Kristian Karset Broen har vært interessert i foto og film siden han var barn. Han forteller elevene at da han var liten, pleide han å teipe telefonen sin fast til drager i vinden for å kunne filme fra luften.
I tenårene begynte han å filme med kamera og drone – og nå kan han leve av det. «KB Productions» tar oppdrag for andre bedrifter og hjelper dem med markedsføring, samt leverer bilder og videoer av topp kvalitet.
Broen har base i Hamar. Han har sanket inn titusener av visninger på videoene sine, som han på starten av dagen viser fram til elevene på sommerskolen. Barna blir blant de første som får se en video han har laget for Hamar kommune.
– Skikkelig imponerende, utbryter en av elevene.
De får også se klipp han har satt sammen for russegruppen «Voodoo lounge» og restauranten «Dinner in the sky». På besøk hos sistnevnte filmet Broen gjestene og de ansatte på restauranten i 150 meters høyde.

Fikk se Løten fra luften
Før elevene fikk opplæring i droneregler og styrt droner selv, fikk de se Broen i aksjon. Fra grusbanen på Østvang sendte Broen dronen sin 100 meter opp i luften. Klippene han filmet fra høyt over skolen, fikk elevene se få minutter senere.
Denne videoen er filmet på en av elevenes mobiltelefoner. Kristian sendte den opp for å filme Løten fra luften, med tillatelse fra eleven.
Kanskje noen av dem som bor i nærheten av Østvang skole ser huset sitt i videoen?
Mange regler å lære seg
Det er strenge krav for å kunne kjøre drone. Før elevene skulle styre droner selv, måtte de få en introduksjon til reglene.
– Det finnes en grense for hvor høyt du har lov til å fly dronen din. Du skal alltid kunne se dronen din, og du må passe på at den ikke er i veien for fly og helikopter. Man skal ikke fly høyere enn 120 meter over bakken, forklarer dronepilot Kristian Karset Broen.
Mottoet for dagen ble «fly sikkert, alltid.» Sammen sa elevene og Broen det i kor.
– Det finns også regler for hva og hvem du kan filme med dronen din. Spør alltid om lov før du filmer noe. Bruk gjerne også en refleksvest, slik at de menneskene rundt deg vet at det er du som kjører dronen. Du skal være godt synlig.
Barna fikk prøve refleksvesten til Broen. På den sto det «dronepilot», og under det, dagens motto «fly sikkert, alltid».

Tester elevenes kunnskaper etter endt foredrag
Broen hadde forberdet en eksamen for å teste hva barna hadde fått med seg fra foredraget om regler og krav. Noen av spørsmålene på prøven var «hva gjør man hvis man mister kontroll over dronen?» og «hva gjør man når man skal fly med dronen i nærheten av mennesker?»
– Prøven var ikke så vanskelig, sier Ludvik Holseth Westgårdsrønningen.
– Jeg gleder meg aller mest til å komme meg ut og fly nå, for jeg tror jeg svarte riktig på alle spørsmålene!
Etter at alle spørsmålene hadde blitt besvart, ble eksamen rettet av lærer Kristian og teamledere Federica Salinas Saavedra og Mathias Hynne Green.
– Alle elevene besto eksamen denne gangen, sier Saavedra. Etterpå ble det delt ut bevis på bestått droneprøve til alle elevene. Det fikk de ta med hjem da dagen var ferdig.

Så kunne elevene fly dronene selv
Tross sterk vind, klarte elevene å fly droner selv på slutten av skoledagen. I tur og orden fikk de fly Kristians drone rundt om i skolegården.
– Det var litt vanskeligere enn jeg hadde trodd. Det var lett å miste kontrollen, så det var bra at jeg hadde mye plass til å fly dronen rundt her. Jeg traff nesten veggen, ler Sander Elias Strand-Larsen.
– Men før det ble kaos, tok Kristian kontroll over dronen. Det var bra. Jeg koste meg skikkelig, og har lyst på drone selv nå.
Etter at den siste dronen hadde landet trygt på bakken, var teknologiuken over for denne gjengen. Denne uken er det en ny gruppe som har samlet seg inne på Østvang skole.


