Pultostens hus

Et populært sted under Pultost- og akevittdagene er naturlig nok pultostens eget hus, eller telt, der det både smakes og skravles pultost.
Det lukter pultost i Pultostens Hus, stedet der både tradisjon og nyskaping møtes og hvor alt fra barn til garvede entusiaster får smake, lære og la seg begeistre av denne tradisjonsrike maten.
For mange er besøket i Pultostens Hus det første møtet med den særpregede osten. For andre er det et fast høydepunkt, der de kan utveksle erfaringer, oppskrifter og ren entusiasme.
– Vi blir alltid overrasket over hvor mange som faktisk vil smake. Noen er skeptiske, men de fleste ender opp med å like det, forteller ildsjelene i Pultostbevegelsen.

Chips med særpreg
Blant smaksopplevelsene er Frakke Flak, pultostchips som har slått godt an. Ideen kom da gudbrandsdølen Aud Huse fikk i oppdrag å eksperimentere med nye retter i forbindelse med en bokutgivelse om pultost. Resultatet ble sprø flak av stekt pultost, perfekt servert med rømmedipp.
Navnet Frakke Flak har rot i gudbrandsdalsdialekten, og chipsen er tenkt som en inngang for nye generasjoner til den gamle tradisjonsmaten.
– Dette er en måte å gi pultosten en moderne vri. Folk blir nysgjerrige, og det gjør det lettere å få unge til å smake, sier Huse.
Matglede og kulturarv
Pultostens Hus er mer enn et mattelt. Det er en arena for kulturarv, identitet og samvær – og et sted der Løten virkelig setter sitt preg på festivalen.
– Vi viser at tradisjonsmat ikke trenger å være gammeldags. Den kan være både spennende og aktuell, sier gjengen i Pultostbevegelsen.
Så under disse dagene i Løten, med stort besøk i teltet, tyder alt på at pultosten lever i beste velgående.