Jon Almaas har blitt med i Bondens marked, går i lære hos Bakken Øvre gårdsmat i Løten
Jon Almaas kombinerer livet som programleder og bonde på Brårud gård. Nå er han og kona klare til å selge egenproduserte varer på Bondens marked, med god hjelp av Ole Martin Kildahl på Bakken Øvre Gårdsmat.
Det første året som bønder behandlet Jon Almaas og kona Ellen Christin Heider sau og lam på gården som kjæledyr, da ble slaktinga følelsesmessig veldig tøff. I år har de prøvd å skjønne at det er husdyr som skal slaktes og selges som kvalitetsmat signert Brårud gård – plunder og heft. Dermed ble slaktinga litt mindre følsom, men fortsatt vondt å se på, sier bonde Almaas.
– I fjor behandlet vi sauene og geitene som kjæledyr. Vi ga dem navn, klappet dem og koste med dem. Da de skulle sendes til slakt, var det tøft. I år har vi holdt litt mer avstand, sier han.
Selv om det er en del av gårdslivet, er det ikke uten følelser. – Det er jo ikke gøy å sende dyr til slakt, men de har hatt et godt liv. De har beitet på grønne enger og hatt det storveis den tiden de har vært her, sier kjendisbonden Almaas.

FRA TAP TIL BUSINESSBØNDER
I fjor solgte ekteparet lammelår til venner for 400 kroner stykket – uten å regne inn kostnader.
– Da regningen fra slakteriet kom, skjønte vi at vi hadde gått i minus. Så i år må vi være mer profesjonelle, derfor har vi blitt med i Bondens marked, sier Almaas.
Denne helgen skal de for første gang delta på Bondens marked ved Amfi Eidsvoll Råholt.
– Det er Ellen som er sjef. Hun er prosjektleder for salget, mens jeg er hjelpemann, ler han.
På standen skal de selge kjøttprodukter, poteter, pepperkaker og svarthavre, alt merket med gårdens egen logo: «Dyrka på Brårud gård – med plunder og heft».
– Potetene er usprøyta og ser veldig bra ut, om jeg kan si det selv, sier Almaas fornøyd.

TIL LØTEN FOR Å LÆRE
For å lære hvordan sau og lam blir til førsteklasses varer som skal selges, har Jon og Ellen fått hjelp av Tor Langdalen og Ole Martin Kildahl på Bakken Øvre gårdsmat i Løten. De er veteraner i Bondens marked-miljøet og leverandør av kvalitetsvarer i mange år.
– Vi kan jo ingenting om kjøtt, men Tor og de andre i teamet på Bakken øvre lærte oss å skjære kjøtt og lage lammekaré, koteletter, og lammerull. Det var en lærerik dag, forteller Almaas.
Men lærekurven stopper ikke der.
– Nå kommer eksamen, når vi skal stå ansikt til ansikt med kundene. Vi må manne oss opp og tørre å ta riktig pris, sier han.
BONDENS MARKED: KORTREIST KVALITET
Almaas har stor tro på konseptet Bondens marked. – Det er en fantastisk måte å selge produktene direkte til kundene på. Man slipper mellomleddene og får betalt for arbeidet man faktisk legger ned, sier han.
Han mener kundene må forstå hva de betaler for.
– Det blir ikke billigere mat. Men det blir bedre. Her får du poteter med kjærlighet og respekt, ikke fabrikk-mat, sier Almaas.

NY BONDE-SESONG PÅ TVNORGE
Bondelivet til Jon og Ellen dokumenteres i TV-serien Jon blir bonde, som kommer med ny sesong på nyåret.
– De har fulgt oss hele året, og nå skal de filme oss på Bondens marked, de var også med til Kildahl, så der ble det mange gode TV-øyeblikk. Vi lærer fortsatt, men det dukker stadig opp nye utfordringer. Det er alltid noe, sier han.
– Vi får mye støtte fra bønder og naboer. Det er hyggelig folk i landbruket, og vi prøver å bidra med godt humør og ærlig arbeid, sier ekteparet.
Til helgen står de klare bak salgsboden til Bondens marked med massevis av produkter fra egen gård og håper helges kan oppsummeres med pluss i regnskapet.
– Det blir skrekkblandet fryd. Men vi håper det kommer masse folk – og at kundene er fornøyd med varene våre, avslutter Jon Almaas.



