Akevittens Hus byr på smaksopplevelser og kultur

Når Pultost- og akevittdagene arrangeres, er Akevittens Hus et av de naturlige høydepunktene. I Bøndernes Hus – bedre kjent som Bøndsen – samles publikum til både faglig påfyll, gode historier og unike smaksopplevelser.

Et fast innslag er den populære publikumsbaserte blindsmakingen. Her får besøkende smake seg gjennom fire ulike akevitter – uten å vite hvilken som er hvilken. Publikum stemmer frem sin favoritt utifra smak og lukt, og resultatet avgjør hvilken akevitt som kåres til årets vinner.
– Det er alltid stor spenning knyttet til utfallet, og mange blir overrasket over hva de faktisk liker best, forteller Gotmar Rustad, som selvfølgelig er tilstede også i år. Stort smakstorg og kyndig veiledning om akevitt og dens historie kan han love begge dager fra kl. 13.
Marthe Bøhn gir akevitten et nytt ansikt
For de mest nysgjerrige tilbys også eksklusive opplevelser. I år kommer landets eneste kvinnelige akevittambassadør, Marthe Bøhn, med sine produkter og foredrag. Med bakgrunn fra cognac-destillasjon i Frankrike og erfaring fra Arcus, har hun markert seg som en av Norges mest nyskapende akevittmakere.
I 2019 lanserte hun sin egen serie under navnet Gullmunn, laget ved Oslo Håndverksdestilleri. Her satser hun på mildere, fatmodnede akevitter med lavere alkoholstyrke og et mer moderne uttrykk.
– Jeg ønsker å vise at akevitt kan være både tilgjengelig, elegant og spennende, sier Bøhn, som gleder seg til å besøke Akevittens Hus.
Gullmunn-serien omfatter blant annet en årlig juleakevitt og en helårsvariant lagret på bourbon- og romfat. Med urter som karve, violrot og kamille gir hun akevitten et tydelig nordisk særpreg – men med et nytt blikk på tradisjonen. Foredrag med Marthe Bøhn lørdag har forhåndssalg av billetter.
Akevittambassadør Atle Minothi er godt kjent i Løten, han har foredrag fredag ettermiddag, også det har forhåndssalg av billetter.

Akevitt, øl og kunst
Akevittens Hus er også en kulturell møteplass. I år som i fjor er det pop-up kunstutstilling med bidrag fra Kai Wanderaas. Denne kombinasjonen gir en opplevelse som forener smak, lukt og visuell kunst i ett og samme hus, sier Rustad, og legger til at Grimaas er tilstede med sine øl-varianter.