mittLøten.no
3 minutter lesetid

Startet med lokalmat før folk visste hva lokalmat var – nå er gardsmeieriet hedret med gjev pris

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Årets Pultostvenn 2022 kommer fra Trysil og heter Bryn Gardsmeieri. I over 20 år har Per Bryn drevet med lokalmat og småskalaproduksjon, og Bryn gårdsmeieri har deltatt på Pultost- og Akevittdagene helt siden starten.

Hvert år hedrer Pultost- og Akevittdagene noen som har løftet og fremmet pultostens betydning, eller gjort en ekstraordinær innsats for å fremme matkulturen. Prisen kan tildeles privatpersoner, lag, foreninger eller bedrifter. 2022-prisen ble fredag tildelt Bryn Gardsmeieri.

Saken fortsetter etter annonsen

– Dette var veldig overraskende og rørende. Dette hadde vi ikke ventet, men det er veldig hyggelig å bli satt pris på. Vi er vel blant dem som startet opp med lokalmat før lokalmat ble kjent, og vi har drevet i rundt 20 år nå, sa Per Bryn fra scena.

Bryn Gardsmeieri i Trysil starte opp omtrent samtidig som Bakken Øvre Gårdsmat i Skogbygda, og sammen med Ole Martin og gjengen der har Per og teamet på meieriet deltatt på utallige messer og markeder. På Pultost- og Akevittdagene i Løten liker han seg svært godt, og salget er alltid bra i Løten.

Bryn Gardsmeieri har geiter på beite hele sommeren, som spiser det fjellet og skogen har å by på.

– Bedriften ble etablert fordi det var manglende muligheter til å levere geitemelk til meieriet, og produserer derfor nå selv mange ulike typer oster i eget gardsmeieri. De har høy kompetanse, og ysting i verdensklasse, sa Johan Kirkelund, som er leder for Pultost- og Akevittdagene, da prisen ble tildelt.

SOLGTE UNNA ALT

Selv husker Per godt hvordan det var å skulle gå i gang med produksjonen hjemme i Trysil.

– Jeg tok turen til Coop i Trysil og spurte om det var noen muligheter der for produktene våre. De trodde det skulle være mulig å selge noe. Først etter tre måneder klarte vi å levere nok varer slik at brunosten ble stående over natta i butikken, smiler Bryn.

Og med det var eventyret i gang. Bryn benyttet også muligheten til å si at han er en pultostvenn, selv om det er geiter og ost han nå bruker mest tid på.

– Jeg var tidlig med i pultostforeningen, og var formann i Trysil i ni år, sa Bryn.

Diplomet får nå en hedersplass ved gardsmeieriet i Trysil, og det er definitivt ikke siste gang Bryn Gardsmeieri besøker Pultost- og Akevittdagene i Løten.