mittLøten.no
3 minutter lesetid

Løiten med ny smak på årets juleakevitt

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Folkefavoritten Løiten feirer femårsdag med en helt ny juleakevitt. Tydeligere fatpreg og et rikt smaksbilde av klassiske julekrydder gir årets utgave et helt spesielt særpreg.

Den første utgaven av Løiten juleakevitt så dagens lys i 2018. Med den folkekjære fjøsnissen som motiv på etiketten, var målet å lage en lett, krydderdrevet juleakevitt som passet godt til klassisk, norsk julemat i gode venners lag.

Saken fortsetter etter annonsen

Til akevittens femårsdag i år fikk produktutvikler i Anora, Håkon Urdal, det ærefulle oppdraget med å utvikle jubileumsutgaven av Løiten juleakevitt. Jobben bestod blant annet av å smake og lukte på forskjellige ett til ti år gamle fat med Løiten akevitt.

– Sødmen fant jeg i nyere fat med preg av tørket frukt og hetvin, mens sjokolade- og vaniljepreget fra litt eldre fat, sørger for å gi akevitten mer fylde. Til slutt ble blandingen toppet med det eldste fatet på ti år, som gir årets utgave av Løiten juleakevitt en kompleksitet med edelt eikepreg, forteller Urdal.

Stemningsskapende julekrydder som anis, kanel og kardemomme er også en del av jubileumsutgaven, og på grunn av fatene vil den se mørkere ut i år enn de tidligere utgavene. Men familie- og vennelag i Løten-området og resten av Norge skal, ifølge Urdal, kjenne igjen den kjente og kjære smaken av Løiten juleakevitt, også i år.

– Årets utgave av Løiten juleakevitt passer også perfekt til en bit mørk sjokolade etter at julematen er spist opp. I romtemperatur får man virkelig frigjort smakene i akevitten, avslutter Urdal.

Løiten akevitt har sitt opphav på Løten der Løiten Brænderi ble etablert i 1855. På den tiden var det et bondesamvirke for brenning av sprit på Løten. I 1871 opprettet selskapet Løiten Brænderis Destillation i Oslo, hvor råsprit fra brenneriet på Løten ble foredlet til akevitt med krydder og urter. Løiten akevitt ble raskt svært ettertraktet både i inn- og utland, og fikk utmerkelser på flere av de store verdensutstillingene.

I nyere tid kan Løiten smykke seg med Double Gold fra International Wine & Spirits competition i London I 2021. I dag har Løiten en bredde av akevitter som inspirerer folk til å nyte akevitt i nye situasjoner, men de stammer alle fra originalresepten fra Løiten Brænderi.